Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

VehicleJourneyId och turnummer

Hej!

Vi i Värmland har haft flera turer som avgår på samma tid med samma linjesträckning. I Pubtrans får dessa samma VehicleJourneyId men två olika VehicleJourneyGid för att identifiera turnummret, så där är det tydligt att det är två avgångar med samma VehicleJourneyId.
Om vi tar data från 2022-09-26 och TripId 175500000248647512 så ser det i GTFS static ut som att turen bara körs av en buss medan det i själva verket är två bussar/turer som körs. Detta kan man misstänka om man ser i extrafilen "trips_dated_vehicle_journey" där man ser att detta TripId har två olika turnummer (37 och 39).

Är det vi som gjort fel i Pubtrans eller är detta en brist i GTFS? Som det är nu så kan man ju inte se att Trip id 175500000248647512 körs av två fordon samtidigt 2022-09-26.

Just i detta fallet var det bara tomturer, så vi löste det genom att ta bort dem från Pubtrans, men tänker att detta inte är helt ovanligt.

Mvh.
Johan

Kommentarer

 • Hej Johan,

  Enligt Noptis DOI specen skall VehicleJourneyId vara unikt. Det är något som måste åtgärdas i källdatan, eftersom att vi använder denna egenskap när vi hanterar dessa data.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • Som jag förstår det (Har även frågat Hogia) så är en VehicleJourney en linjesträckning (Sekvens av hållplatser) som avgår en specifik tid. Så om man har två fordon som kör samma linjesträckning samma tid så kommer de få samma VehicleJourneyId men om man lagt in olika turnummer i Rebus för dessa avgångar så kommer man se detta i DatedVehicleJourney i kolumnen egenskapen gid. Antar att det är så ni gör när ni plockar ut turnummer i extrafilen, att ni plockar sista sifforna i DatedVehicleJourney Gid?

  Förstår du vad jag menar?
  Om vi ska få olika VehicleJourney Id på dessa turer så behöver vi ändra avgångstiden på en av dem, vilket blir fel.
  Johan
 • Jaha, tänkte att du snackade om olika rader i VehicleJourney med samma id. Det stämmer att trip_id är just nu baserad på VehicleJourneyId, så flera avgångar på samma VehicleJourney och samma dag blir därför en konflikt.

  Det blir dock lite krångligt, för om man vill få ut detta till GTFS behövs det två trips. På vår sida skulle vi också behöva göra ändringar för att få ut detta.

  Men om vi tar några steg tillbaka så kan man fundera om det ska vara 1 eller 2 turer. Om det är exakt samma avgångstider och körväg, blir det då inte väldigt liknande som långa och korta tåg? Där skyltas alltid bara 1 avgång, själva storleken på fordonet är en detalj kopplat till turen. Därav kan man ju tycka att det blir liknande här, en kort buss, lång buss, eller två korta eller två långa bussar borde vara samma. Sen kör de kanske inte alltid direkt efter varandra och kan det uppstå en kort väntetid mellan båda. Om det händer blir det dock kanske två turer en minut efter varandra?

  Om det ska vara två VehicleJourneys och komma ut som två turer kan vi utreda hur vi kan fixa detta.

  Hälsningar,
  Bert

  Bert på Trafiklab
 • Jag förstår problematiken! Det är inget stort problem för oss i nuläget då de turer jag nämnde nu är borttagna.
  Jag är ingen expert på varken Noptis eller GTFS men jag var mer nyfiken på om vi faktiskt upptäckt ett potentiellt problem.


  För att realtiden ska fungera så förstår jag det som att det åtminstone måste vara två olika DatedVehicleJourney Gid i Pubtrans då två fordon inte kan vara inloggade på samma tur samtidigt och därmed skickas inte realtidsdata från bägge fordonen. Detta blir väldigt problematiskt om man exempelvis ska koppla på APC-data i realtid eller om man ska analysera punktlighet och körtider då båda fordonen måste vara inloggade och skicka positioner och data till de centrala systemen. För att detta ska fungera måste fordonen logga in på olika turer men de kan ha samma linjesträckning och avgångstider vilket innebär samma VehicleJourneyId men olika DatedVehicleJourney Gid (Turnummer i Rebus).


  Johan
 • Hej Johan,

  Ett alternativ för att löse detta är att lägga till en fotnot till förstärkningsturen (vilket kan vara "Förstärkningstur" eller liknande), så får de olika VehicleJourneys och borde det bli bra.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.