Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Tillgång till resemönster.

Om man vill titta på hur folk reser så vore det intressant att kunna få ut hur många som reser med vilka linjer och när. Helst också var de kliver på och av och om de forsätter med andra färdemedel och var. Det man skulle kunna få reda på då är hotspots varifrån folk åker och hotspots för vart de ska.

Finns det någon sån statistik att få tag i? Om inte så vore den önskvärd. Jag tänker att sl borde vilja veta om inte annat. I Londons tunnelbana, liksom Tokyos är man tvungen att stämpla även på väg ut vilket måste ge betydligt bättre data. Vore inte det något även för SL?
Jonas Rydow Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Johan,
  I väntan på svar från trafiklab/sl kan du kanske kolla lite på vad Telia hittat på gällande kollektivtrafik och resemönster.

  https://www.teliacompany.com/en/about-the-company/internet-of-things/smart-public-transport2/

  Hälsningar
  Tobbe
  Tobbe
 • Hej Jonas och Tobbe,

  Telia har absolut en hel del intressant på gång!

  Gällande SL och andra Kollektivtrafikmyndigheter i Sverige håller de i olika utsträckning på att samla in passagerarräknings- och resvaneinformation i olika detaljrikedom. Denna information är planerad att tillgängliggöras via Trafiklab "i någon utsträckning" 2020-2021 beroende på Samtrafikens Öppna Data projekts framfart!

  Än så länge vet vi inte på vilken detaljnivå datat kommer släppas då projekt dels inte kommit så långt ännu, samt för att resemönster teoretiskt kan vara integritetskränkande och myndigheterna vill säkerställa att informationen publiceras på en nivå som inte kan användas för att spåra enskilda individer.

  Jag tilldelar detta ärende till SL, så kan de svara om de har någon ytterligare information jag inte tilldelats!

  Allt gott,
  Jerry på Trafiklab Produktansvarig Trafiklab
 • Tack för svaren! Intressant med Telias IOT lösning men jag antar att det inte finns några planer på att släppa den datan fri via öppna API:er, eller hur tänker Telia om det?

  Det är också kul att höra att det faktiskt är data på gång via Trafiklab.

  Vänligen
  Jonas
  Jonas Rydow
 • Hej igen Jonas,

  När jag pratade med Telia om saken var de öppna för att släppa ett demoset eller liknande på Trafiklab, i syfte att kunna ge en försmak till lösningen. Att släppa datat fritt var dock (förståeligt mtp att de är ett kommersiellt bolag) inte så intressant 😀

  Flera av Sveriges kollektivtrafikmyndigheter använder idag Telias IOT-lösningar för kollektivtrafik och kan potentiellt komma att släppa detta data framöver. Mer än trafikdata (som finns i GTFS-RT just nu) är dock ännu inte specificerat att släppas från varken kollektivtrafikmyndigheterna eller Trafiklab. Vilka data skulle du vilja få tillgång till, om du får drömma fritt Jonas?
  Jerry på Trafiklab Produktansvarig Trafiklab
 • Det finns system som automatiskt räknar antal av- och påstigande vid varje hållplats på många fordon. Ni borde tillhandahålla data från desssa system på trafiklab. Det finns inget integritetskränkande i dessa data. Filen board_alight.txt i GTFS-ride (https://www.gtfs-ride.org/) är lämplig att använda för detta.

  Det är även önskvärt att kunna se antal resande i realtid för de fordon där detta är möjligt. Det är viktigt att dessa data är så exakta som möjligt. Av den anledningen är det inte lämpligt att använda CongestionLevel i GTFS-RT.
  Robert
 • Hej Robert,

  Jag håller med dig, det borde (och ska) tillgängliggöras. Alla kollektivtrafikbolag har dock inte dessa system ombord på sina fordon, och ännu färre har det i 100% av sina fordon.

  De system som potentiellt kan vara integritetskränkande är de som baseras på biljettsystemen då dessa teoretiskt kan kopplas till ett särskilt plastkort som i sin tur kan vara kopplat till en enskild person.

  Vi planerar att under året släppa dessa data i realtid för där det finns tillgängligt och motsvarande CongestionLevel där det finns hårdvara men realtid inte är möjligt!

  Tack för ditt input Robert, önskemål som dessa ger oss "kött på benen" att ta vidare till kollektivtrafikbolagen som i slutändan står för datat!
  Jerry på Trafiklab Produktansvarig Trafiklab
 • Hej!
  Intressant tråd. Hur ser planerna ut nu (ett halvår senare) kring att lägga till data med av- och påstigande från de RKM:er som har kundräkningssystem?

  Hälsningar,
  Henrik
 • Hej Henrik,

  Just nu är det planerad för första hälften av 2021, men på grund av Corona kan det blir senare.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • Hej! Att kunna se CongestionLevel i realtid skulle vara något otroligt användbart för att kunna tillåta resenärer att se när det är mer eller mindre säkert att resa med kollektivtrafiken. Är det verkligen inget som kan komma snabbare?
  Mikael
 • Hej Mikael,

  Tyvärr inte vad vi vet nu. Det ser alltså fortsatt ut som att första hälften av 2021 är det som gäller för oss att kunna tillgängliggöra datat. Det är fortfarande osäkert om just SL (där tråden började) är redo att släppa data vid eller innan midsommar, men vi kommer som sagt kunna tillgängliggöra data då. Det enda på ämnet och SL jag kan hänvisa till är denna länk, men det gäller tyvärr inte öppna datamängder!
  Jerry på Trafiklab Produktansvarig Trafiklab

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.