stops.txt saknar stop_code

Hej

Har tidigare jobbat mot flera andra GTFS-källor, och behövde nu använda er, men här saknar jag stop_code i stops.txt, vilken behövs för att kunna visa hitta vid vilket 'läge' en viss avgång avgår.

Detta är visserligen ett 'optional' fält enligt GTFS-specifikationen, men känns grundläggande för att kunna visa avgångar korrekt, iallafall för svenska (buss)förhållanden.

Vore tacksam om ni kunde inkludera stop_code i stops.txt så fort som möjligt.
Tack på förhand!

Kommentarer

• Hej!

Vi har tolkat frågan som att du undrar om hållplatslägen? Det vill vi, Samtrafiken, också gärna ha. Tyvärr har vi i dagsläget inte den informationen i GTFS, men vår förhoppning är att det i kommer i framtiden när projektet Kraftsamling Öppna Data, https://samtrafiken.se/projekt/kraftsamling-oppna-data-2/, och dess "förlängning" levererar.

Beroende lite på vad du vill göra har vi för vissa hållplatser informationen om hållplatslägen tillgänglig i API:t Stolptidtabeller 2, se https://www.trafiklab.se/api/resrobot-stolptidtabeller-2

Om man t ex anropar Ropsten T-bana via https://api.resrobot.se/v2/departureBoard?key=KEY&id=740020757 så innehåller attributet rtDepTrack hållplatsläget.

Fältet stop_code är inte hållplatsläge, utan ett unikt id för varje "stolpe" om man t ex skulle vilja skicka ett sms och få nästa tur för den hållplats man står vid. Det är ovanligt i Sverige, men finns i vissa andra länder.

mvh
    /Martin
    Team Trafiklab
  • Hej Martin!

Som jag förstår "GTFS Reference" är 'stop_code' ett fält som unikt identifierar den fysiska hållplatsen för passageraren;

----------------------8<--------------------------
    stop_code Optional
    Contains short text or a number that *uniquely identifies the stop for passengers*. Stop codes are often used in phone-based transit information systems or printed on stop signage to make it easier for riders to get a stop schedule or real-time arrival information for a particular stop.

The stop_code field should only be used for stop codes that are displayed to passengers. For internal codes, use stop_id. This field should be left blank for stops without a code.
    --------->8---------------- (https://developers.google.com/transit/gtfs/reference/stops-file)

Avsikten är att passageraren ska hitta rätt helt enkelt. Som exempel har Varberg Station ca 10 olika lägen, namngivna med en bokstav (A,B,C..), och vet man inte vilken bokstav kan man få leta en bra stund. I vissa fall är det verkligen kritiskt att kunna ange korrekt läge, då de inte bara kan vara många, utan även ligga relativt långt ifrån varandra, t.ex på var sin sida om en högtrafikerad väg, eller på olika sidor av älven..

Finns det möjlighet att få tillgång till den rådata som används för att skapa er GTFS?
    Jag/vi kan i sådana fall enkelt använda den för att komplettera datan lokalt.

Mvh
    Mattias
  • Hej!

Jag bifogar en bild som visar vad stop_code, enligt GTFS-standarden är. Tyvärr är det varken det du eller vi vill att det ska vara...

Som synes på bilden är Stop ID, på bilden, det samma som stop_code och ska vara *unikt* inom en operatörs område. Med hjälp av bilden förstår man lättare beskrivningen av stop_code i standarden.

Tyvärr kan vi inte tillgängliga göra rådatat! Och om jag skulle spekulera i hur man ska få in hållplatslägen, såsom du beskriver, i stops.txt så kommer man troligen att använda fältet parent_station.

mvh