Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

stop_name är olika för parent_station och själva hållplatsen

Jag gick igenom hållplatsnamnen för några GTFS-filer och jämförde stop_name för parent_station med stop_name för själva hållplatsen. Nästan alltid är det samma namn men för några hållplatser är det olika (bland annat Östgötatrafiken, UL Skånetrafiken, X-trafik och Dalatrafik). Ska det verkligen vara så?

Exempel:
Östgötatrafiken, stop_id 9021005063001000 har stop_name "Valdemarsviks busstation", medan hållplatserna med parent_station med samma nummer har stop_name "Valdemarsviks nya busstation". Ibland är ortnamnet tillagt på parent_station men inte på själva hållplatsen (till exempel Östgötatrafiken 9021005004040000 och ett mycket stort antal hållplatser för UL). Vad ska detta vara bra för?

Sen finns det även en del fall där två hållplatser med samma parent_station har olika namn. I samtliga av dessa fall finns det skäl att anta att det ena namnet är felaktigt, av olika anledningar. Några exempel på detta:
UL, två hållplatser har parent_station 9021003700021000. Hållplatsen i ena riktningen har stop_name "Uppsala Grindstugan" och hållplatsen i andra riktningen har stop_name "Uppsala Regementsvägen". Hållplatsen bytte namn förra året https://www.ul.se/sidfot/om-ul/aktuellt/vintertidtabell-fran-13-december-vad-innebar-det-for-dig/ från Grindstugan till Regementsvägen men ni verkar ha missat att byta namn på den ena. Enligt tidtabellen https://www.ul.se/globalassets/tidtabeller/nya/Stadsbuss/211212_220612/Stadsbuss_Uppsala_8_211212_220612.pdf heter den Regementsvägen i båda riktiningarna.

Skånetrafiken, två hållplatser har parent_station 9021012090119000. Den ena har stop_name "Åhus Skalbaggevägen" (samma som parent_station) och den andra har stop_name "Åhus Trollsländevägen". Här är det intressant. I nuvarande tidtabell trafikeras endast den ena hållplatsen (Skalbaggevägen) men i den nya tidtabellen som börjar gälla den 12 december läggs den andra hållplatsen till och båda byter namn till Trollsländevägen. Skånetrafikens reseplanerare verkar inte klara av att det är olika namn på stop_name för parent_station och själva hållplatsen:
Linje 552 från Kristianstad C till Åhus Glashyttan 05:30 den 12 december
....
05:58 Åhus Bromsvägen
06:00 Åhus Folkets Parkgatan
......
Reseplaneraren missar att den stannar vid Trollsländevägen där emellan. (men det fungerar i andra riktningen där båda namnen är "Åhus Skalbaggevägen").

Sen finns det också ett antal fall för X-trafik och Dalatrafik där det olika namn på stop_name för parent_station och själva hållplatsen, men ingen av dessa hållplatser har någon som helst trafik. Jag lyckas däremot inte hitta ett enda fall där det finns någon vettig anledning till att det är olika namn på stop_name för parent_station och själva hållplatsen.

Kommentarer

 • Hej Robert!

  Tack för detaljerade beskrivningen. Det är inte vi som själv "skapar" datat, så förändringar måste genomföras hos operatörerna själv, så att de data som de levererar blir korrekt. Vi jobbar dock kontinuerligt med kvalitetssäkring på datat, jag tar upp detta där så att vi kan se vad som är möjligt när det gäller automatiska valideringar och varningar till operatörerna.

  Jag återkommer om vi kommer fram till någonting.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.