Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

SL realtidsinformation överbelastad?

Hej

Den senaste veckan har SL realtidsinformation oftast svarat med status code 5322,"Could not retrive information for buses, trains, trams or metro."

Finns det någon pågående felsökning?

Se också statusbrädan: http://status.trafiklab.se/2412460/2022/08

Mvh
Johan Larsson
Johan Larsson

Kommentarer

 • Hej! Vad händer?

  Med vänlig hälsning,
  Ulrika
  Ulrika
 • Hej,

  Det finns en driftstörning hos SL i deras Realtidsinformation 4 API. Just nu har vi ingen prognos på när API:et kommer vara uppe igen.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • Realtidsinformation 4 API:et är fortfarande instabilt, SL fortsätter med felsökning och fix.
  Bert på Trafiklab
 • Tack för uppdateringen Bert!
  Johan Larsson
 • Hej Bert, hur går det?
  Fortfarande går det upp och ner.
  Ulrika
 • Hej Ulrika,

  Vi är medveten om att API:et fortfarande är instabilt och har bett SL om det finns en statusuppdatering samt tidsestimat.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • På förfrågan kan jag upplysa att det är Res i Sthlm-appen som inte får svar. Det är många användare som berörs
  Ulrika
 • Hej Ulrika,

  Vi har inte fått någon mer uppdatering sen vi sist kollade läget med kollegorna hos SL förra veckan. Vi har märkt i vår övervakning att API:et borde vara lite stabilare nuförtiden, och dubbelkollar om bakomliggande problemet har åtgärdats.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • SL Realtid 4 har haft mer allvarliga driftstörningar under helgen. Vi är medveten om detta men har inte fått någon mer information från SL. Vi håller er uppdaterat så fort att vi vet mer.
  Bert på Trafiklab
 • Hur kommer det sig att realtidsinformationen på SLs egna hemsida verkar fungera? Använder inte de samma datakälla?
  Emil
 • SL håller på med att migrera till ett ny API, som också kommer vara tillgängligt för tredjeparts utvecklare. Jag antar att deras nya app och hemsida redan hämtar information därifrån. Nya API:et anses dock inte som tillräckligt stabilt för att flytta alla externa utvecklare dit.

  Så fort att vi har en uppgradering angående nya API:et kommer vi meddela detta till alla som använder SLs befintliga API:er.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • Hej
  Man kan ju faktiskt anse att det befintliga API:et för Realtidsinformation inte heller är tillräckligt stabilt :-)

  http://status.trafiklab.se

  Att min lilla applikation påverkas drabbar ju bara hushållet, men om Res i Stockholm-appen inte kan visa tillförlitliga avgångar är ju en helt annan femma. Det vore intressant att höra lite om hur SL resonerar och vilken plan de har för att rätta till det.

  Trevlig helg!
  Johan Larsson
 • Hej Johan,

  Stämmer helt, båda API:er har driftproblem. Tyvärr har vi inte fått mer information från SL även efter flera förfrågningar.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • Hej,

  Efter ytterligare en månad är det fortfarande problem. Finns det något svar från SL? Jag kommer förlora alla mina användare som jag har skaffat under 12 års tid utan att kunna göra något åt det, känns inte så roligt.

  /Viktor
  Viktor
 • Ungefär samma här. Jag driver www.sltider.se och mina användare klagar på att min sida inte fungerar och undrar varför det inte fungerar när sl.se fungerar.
  Emil
 • Hej Viktor, Emil,

  Vi har kontaktat SL flera gånger och SL är medveten om att det är väldigt dåligt upptid på deras Realtid v4 API just nu. Vi har dock ingen kontroll och kan inte göra något mer än att påpeka att API:et ligger nere och att det borde åtgärdas. Vi vet i nuläget inte när problemet kommer vara löst.

  Det enda alternativet som vi har just nu är Resrobot Stolptidtabeller. Det är ett liknande API som funkar för hela Sverige och som även har realtidsinformation för SL. Enda nackdelen är att den använder samma datakälla till SLs förseningsinformation som SLs egna API, så om SL Realtid 4 ligger nere kommer Resrobot inte heller innehålla realtidsinformation. Resrobot har dock alltid planerad data tillgängligt. Resrobot Reseplanerare har ingen realtidsdata, men där finns SLs egna reseplanerare som ett bra alternativ med god upptid.

  Ett byte till Resrobot stolptidtabeller betyder också annorlunda hållplats-id:er, vilket kan ställa till för de projekt som kombinerar avgångstavlor med reseplanerare och vill fortsätt använda SLs egna reseplanerare.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • Vi har idag fått en uppdatering från SL, och det verkar just nu som att den underliggande orsaken till problemet (som inte bara påverkade API:erna) har hittats och kommer åtgärdas i de nästa dagarna.

  Hälsningar,
  Bert

  Bert på Trafiklab
 • Hej Bert,

  Vad för underliggande orsaker hittades och vilka åtgärtder gjordes?

  Erbjud transparens om du sitter på informationen.

  Upptiden senaste dagarna har varit katastrofal, detta API kan i dagsläget inte användas i produktionsmiljö.

  Sebastian
 • Hej Sebastian,

  Data flödar genom väldigt många olika system och komponenter innan det kommer ut genom ett API. Förra gången var det ett system hos SL någonstans i flödet som hade blivit instabilt. Just nu kontaktar vi SL för att kolla om det är samma problem som förra gången eller något nytt problem.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • API:t verkar vara nere igen. Får inget fel dock. Någon som vet vad som pågår?
  Albin Groen
 • API:et har strulat igen de sista dagarna, dock inte i samma utsträckning som i somras. Det finns inget som vi (Trafiklab) kan göra åt detta, utan det är SL som måste lösa det. Resrobot Stolptidtabeller kan vara ett alternativ med bättre upptid.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • Hmm, antar att det är någon datanisse som strejkar och stängt ned Realtid...
  http://status.trafiklab.se/2412460 🙁
  ar
 • Ingen verkar bry sig om den api:n, varken sl som ansvarar för den eller trafiklab som levererar den till oss. Är detta ett sätt att tvinga användare till sl:s egen app kanske.
  Jonas
 • Säkert, Jonas. Det verkar saknas någon högre upp som slår "datapersonerna" på SL på fingrarna tills det finns ett API som fungerar som det ska. Är övertygad om att det går att lösa om man bara vill, men prioriteringarna verkar ju ligga någon helt annanstans. Skulle inte bli förvånad om systemet ligger låst i byråkratiskt trassel med upphandlingar som gör det ännu knepigare att lösa problemet.
  Emil
 • Hej ar, Jonas, Emil,

  Vi bryr os absolut om att API:erna funkar och att vi levererar bra data till användarna. Dock är det så att vi i detta fall inte har någon kontroll över API:et, vi kan inte göra mer än att påpeka för SL att det ligger ner och att det måste lösas. SL är redan medveten om att detta API är instabilt och jobbar med det. API:et är rätt gammalt och skulle redan ha byts ut till ett nytt API för flera år sen, men även nya API:et (som även webben och SL-appen bygger på) har haft en del problem vilket har gjort att det inte var tillräckligt stabilt för att släppa till 3e part än. Det hjälper nog inte heller att dessa gamla API:er inte utvecklades in-house hos SL.

  Det ända vi kan göra just nu är tipsa om ResRobot Stolptidtabeller, där stolptider finns för hela landet, och där realtid ingår från samma källa som SL Realtid v4. Det vill också säga att ligger den ner saknar även realtidsinformation i Resrobot Stolptidtabeller, men då har man iaf de planerade avgångar kvar.

  Hoppas att detta förtydligar situationen lite grann, vi följer upp situationen och försöker att föra fram era behov mer när vi har friat upp resurser hos oss.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • Tack Bert
  Love
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.