Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

SL - Hållplatser och Linjer

Hej,


Mitt mål är:
Att via ett webbgränssnitt kunna se hur hur det ser ut vid de olika hållplatserna i Stockholmsområdet. Tänker en sida där man skriver in hållplatsnamn och det man skriver matchas mot namnen som finns i svaren från detta APIet: https://www.trafiklab.se/api/sl-hallplatser-och-linje

När man valt en hållplats så skall man kunna se det i en vy likt detta (låter Googles API hitta den närmaste street view-punkten utefter de koordinaterna man har på Stoppointen) https://google-developers.appspot.com/maps/documentation/javascript/examples/full/streetview-simple


Problem/Frågor:
När jag kommer söka en hållplats så kommer det i många fall finnas minst två hållplatser med samma namn(en på vardera sida av gatan/vägen) och när jag söker så vill jag kunna få fram klickbara alternativ t.ex.

* Mandelparken: Buss 66 - Mot Sofia
* Mandelparken: Buss 66 - Mot Reimersholme


Problemet är att det verkar ej finnas något som helst mönster gällande DirectionCode och vilken riktning bussen går. Eller har jag missat mönstret?


Jag ser två lösningar på hur man kan lösa ovan:


1. Jag får använda ett annat API för att kunna få fram riktningen på bussen. I så fall vilket?

2. Jag får lägga några timmar på att gå igenom alla tidtabeller på sl.se och jämföra dom mot data i API-svaret. Vissa kommer bli svårare än andra att lista ut men för t.ex. buss 66 är det enkelt då hållplats Anders Reimers väg endast trafikeras i riktning Reimersholme och då vet jag att DirectionCode 2 betyder riktning Reimersholme för den linjen. Frågan är hur ofta ändras datan? Alltså kan ni från en vecka till en annan helt växla om DirectionCode i svaren och detta arbete jag lägger ner blir bortkastat? Långskott....men ni har ingen lista som redan är färdig gällande detta?
Jag är helt ny på detta vill jag nämna....så det är bara att fråga om jag uttryckt mig konstigt.

Mycket tack på förhand/

Jonas

Kommentarer

 • Hej Jonas,
  Tack för en välformulerad fråga med bra bakgrundsinfo. I väntan på svar från SL så kan jag ge dig ett preliminärt svar. DirectionCode svarar egentligen bara på om buss går från A-B och B-A. Exempelvis så tolkas DirectionCode = 1 som att bussen går A-B men inte B-A, medan DirectionCode =2 så går bussen A-B och sedan B-A igen. Det säger alltså inte så mycket om själva riktningen på bussen

  Hälsningar
  Kenneth
  Team Trafiklab
 • Hej Jonas,

  DirectionCodes är nästan helt statiska. De följer oftast, men inte alltid, ett visst mönster. Utgående linjer från en startterminal (exv Brommaplan) har oftast samma DirectionCode (men alltså inte alltid). Att det ibland skiljer sig åt kan bero på att linjeändringar har gjorts under åren, eller att linjerna ingår i ett annat trafikområde och därför inte följer samma numreringsstruktur.

  Anledningen till att de är statiska är att det just bara handlar om siffror i en databas - trafikplaneringen måste för varje avgång ange en DirectionCode, men annars fyller den egentligen ingen praktisk funktion. Själva riktningsnamnen ändras dock mer frekvent, men det påverkar alltså inte själva siffran.

  Bifogar en lista över aktuella DirectionCodes (uppdelat på respektive TransportAuthority).

  Hälsar

  Andreas Pettersson
 • Hej igen!

  Stort tack för svaret och filen!

  Helt suveränt! 😀


 • Hej igen,

  Allt blir inte riktigt som man tänkt sig och detta projekt har gått på sparlåga men jag skulle nu beställa programmeringen av en annan person då jag ej fått ihop att göra det själv. Men innan jag skickade det så såg jag Betaversionen av GTFS. Denna innehåller nu koordinaterna för varje enskild hållplats vilket är helt lysande och gör att jag planerar att köra det APIet istället för "Hållplatser och Linjer".

  Kan man redan nu börja utveckla mot det eller kommer det bli väldigt stora ändringar framöver? Förstår absolut att det kommer bli ändringar men kommer data i filerna tas bort eller bara flyttas?

  Tack på förhand!
 • Hej Jonas,

  Tack så mycket för din fråga! GTFS Regional (beta) innehåller realtidsdata och följer endast GTFS-specifikationerna.

  Dokumentationen hittar du via länkar:
  https://developers.google.com/transit/gtfs-realtime/
  http://gtfs.org/realtime/

  I dagsläget innehåller GTFS Regional endast data från SL, UL och Östgötatrafiken. Planerna är att lägga till nya trafikföretag och det kommer i framtiden att innehålla sammanslagen information från hela Sveriges trafikföretag.
  Stora förändringar i filstrukturen är inte planerat utan att vi kommer att lägga till data från andra trafikföretag.

  Med vänlig hälsning,

  Elena Kurganova
  Trafiklab
  Team Trafiklab
 • Hej.
  Finns en hållplats vid namn Signesbergs gård runt Örby inom Brännkyrka.
  Släktforskar.
  Tacksam för svar.
 • Den endaste hållplats som heter Signesberg som vi kan hitta ligger i Svartsjö med koordinater 59.3530623,17.716637.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • Tack för info.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.