Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

scheduleRelationship GTFS VehiclePositions ?

Går det att se i GTFS VehiclePositions om ett fordon är i tid?
scheduleRelationship verkar mer beskriva om det är en ordinarie tur eller en extrainsatt om jag fattar rätt?

Kommentarer

 • Detta går inte att se i VehiclePositions. scheduleRelationship anger som du säger om fordonet är enligt schema (isf finns det i statiska GTFS-datat) eller om det är en extrainsats (som bara finns i realtidsdata).

  För att se om ett fordon är i tid måste man kolla i TripUpdates. För vissa fordon, som SLs pendelbåtar, finns denna data inte och kan man alltså inte få ut det direkt. I så fall skulle man själv kunna beräkna detta baserad på tidtabellen och vart på schemat som båten befinner sig, vilket är ganska svårt att göra på ett pålitligt sätt. Det som man skulle kunna göra är att bygga et machine-learning modell på historiska fordonspositioner, genom att knappa in de förseningar för denna historiska data för hand.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • En försening i TripUpdates antar jag är relativ till statiska GTFS. Stämmer förseningen med REST api:erna också? Eller är det olika för olika operatörer?

 • > Stämmer förseningen med REST api:erna också?

  Vad menar du med detta?

  Olika system kan vara baserad på olika dataflödar. Statiska datat borde vara identiskt mellan alla, eftersom att det är samma buss/tåg/... som körs, men realtidsdata kan vara lite annorlunda mellan olika realtidsdatakällor eftersom att de kan ha olika förseningar eller kan komma från olika system. GTFS-RT borde dock vara en av de som har datat "snabbast" eftersom att vi får in data direkt, och filen publiceras var 15e sekund.
  Bert på Trafiklab
 • Om det finns en försening i TripUpdates, och man får den resan det gäller från https://api.resrobot.se/v2/departureBoard. I svaret, är det då time som är den ordinarie tidan utan förseningen, och rtTime som är den uppdaterade? Så rtTime är då lika med time minus förseningen i TripUpdates?
 • i ResRobot: Time är planerade tiden, rtTime är avgångstiden i realtid.
  i TripUpdates: Time är avgångstiden i realtid, så Time minus Delay är planerade avgångstiden.

  Hälsningar,
  Bert

  Bert på Trafiklab
 • Toppen, tack. Kan man anta att rtTime skickas med om det finns Delay i TripUpdates?

 • Informationen kommer från två helt olika dataflöden, så vi kan inte garantera att det kommer matcha 100%. TripUpdates ska alltid vara korrekt, rtTime i ResRobot kan saknas i vissa fall. Till exempel om det finns en störning i den dataflöde, eller om en operatör inte har realtidsdata i ResRobot samtidigt som att de har GTFS-RT genom Trafiklab.
  Bert på Trafiklab

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.