Reseplanerare - sök resa; Slutstation

Hej! När jag väljer Malmö till Hässleholm kommer Helsingborg med i resultatet.

Använder jag parametern "products = 16" verkar vissa avgångar missas. 16 ska ju vara Öresundståg och Pågatåg.

Vad kan jag göra för att få med Hässleholm och endast Hässleholm.

Är lite osäker på vilka värden jag ska använda. Har testat "stops". Nu testar jag "origin" och "destination"

URL: "https://api.resrobot.se/v2/trip?key=NYCKEL&originId=740098548&destId=740000006&format=json&products=16"

json["Trip"][1]["LegList"]["Leg"][0]["Destination"]["name"] - Slutstation

json["Trip"][0]["LegList"]["Leg"][0]["Origin"]["time"] - avgång Malmö

Kommentarer

• Halloj Lars!

Menar du att du vill ha alla direkttåg från Malmö till Hässleholm, utan byten, men att du får med ett byte i Helsingborg i resultaten?
    Jag testade din fråga nu men får inte med några byten i reseförslagen. Annars är det ju parametern "maxChange" som styr hur många byten man max vill ha i reseförslagen, men jag är inte säker på om den faktiskt fungerar...

// Kevin
    Team Trafiklab
  • Hej! Normalt när man åker från Malmö till Hässleholm så åker man inte alls via Helsingborg.

Så på något vis verkar Helsingborg kanske räknas om byte för att sedan åka till Hässleholm. Detta är dock en stor omväg så det är lite märkligt.

Tack för tipset om maxChange, kan testa.

Är det ni som har hand om alla API? Det finns ju API för Skånetrafiken (http://labs.skanetrafiken.se/) men jag förstår inte riktigt hur det fungerar. Har inte de JSON?

Vet ni om det är detta API som Skånetrafiken själva använder?
  • Jag kunde inte själv återupprepa sökning så att Helsingborg var med, så jag är inte säker på anledningen. Resrobot ger ibland tillbaka svar som kanske verkar lite knäppa eftersom den också försöker vara "neutral" och få med resealternativ som kanske inte alltid är de bästa. Banarbeten kan ju också ge upphov till konstiga resultat ibland, men jag vet inte och tror inte att det var pga det.

På Trafiklab tillhandahåller vi åtkomst åt olika kollektivtrafik-relaterade API:er, jag personligen jobbar på Samtrafiken som tillhandahåller Resrobot-API:erna. SLs API:er tar t.ex. SL hand om själva fast man skapar konton och nycklar genom Trafiklab.

Skånetrafiken verkar köra ett eget XML-API ovanför något SOAP-baserat i bakgrunden. Jag tror inte det är så annorlunda från Resrobot, man skickar med parametrar i URL:en men svaret man får tillbaka är i XML-format, har inte så mycket erfarenhet av det dock. Jag vet inte hur Skånetrafiken själva använder sitt API.

// Kevin
    Team Trafiklab
  • Ok, jag löser det ändå genom att antingen visa att alternativet är via Helsingborg eller sortera bort det.

Tack ändå.

Lite osäker på hur man ska använda stolptidtabeller 2. Är tanken att man först ska få upp tider för en resa och sedan använda de parametrarna som ingångsvärden till t.ex. ankommande trafik?

Jag har t.ex. tänkt att man väljer en resa. Sedan kan man då se hur lång tid det är till nästa station. Om tåget är försenat ska detta speglas i svaret.

• Hej Lars!

Förlåt för långsamt svar - det är semesterperioden just nu.

Stolptidstabeller 2 innehåller avgånger och ankomster per hållplats. Du kan använda den genom att använda ett platsuppslag API och du kan använda den för att visa nästa avgånger och ankomster, till exempel till resenär som vill se när nästa tåg från din hållplats går. Du kan använda den för att uppdatera en resa med en fråga per ankomst/avgång, men det kan tar mycket requests/blir klurigt.

Om du vill uppdattera en resa, då kan du försöka att göra en ny request med samma origin, destination, time på ursprungliga avgångstid, date på ursprunglig datum, och du kan sista bytesplats som via. Det är inte optimalt, men förhöpnningsvis funkar det. Till exempel, om du skulle söka Lund > Ystad, och din resa går via Sjöbo, då kan du specifiera Sjöbo som en via efter byte i Sjöbo tog plats. På denna sätt är du nästan 100% säkert att du får samma resultat, även om realtidsdata byter. Om du inte specifiera en via är det möjligt att ResRobot hittar en snabbare väg baserad på förseningar, till exempel Lund > Malmö > Ystad om det finns förseningar mellan Sjöbo och Ystad. Om du specifiera att du vill resa via Sjöbo, efter ankomst i Sjöbo, då vet du att du får en 'relevant' update.

Jag hoppar att det hjälper dig lite. Säg till om vi kan förtydliga eller hjälpa mer!

Hälsningar,
    Bert

Team Trafiklab
  • Ingen fara med att det tog tid, förstår det är semestertider 😀

Jag tror jag förstår.

Finns det något API som garanterar att det alltid handlar om samma tåg vid förseningar? Fick förslaget GTFS med måste då först sätta mig in i hur detta fungerar.

Eller finns alltid risken att en helt ny resa föreslås?

• Tyvarr har vi ingen sån API just nu, men vi tar med det här i vår utvecklingsprocess och försoker att lösa det i framtiden.

Med GTFS skulle du kunna skapa din egen API som har stöd för en 'uppdatera resa' fråga, men det är ganska mycket jobb om du bara vill ha någonting som det här. I denna fall kan du försoka genom stopltidstabeller 2, var du kan kolla på varje ankomst/avgång i din resa, om du inte vill ha risken att en ny resa föreslås.

// Bert
    Team Trafiklab
  • Ok, tack!

Jag försöker få det att fungera.

Är ni alls inblandade i Skånetrafikens eget API?

Tänker på vem man ska ställa frågor till om jag använder det.
  • Skånes API är inte ansluten till Trafiklab, det verkar som deras utvecklarsida är bästa plats att få hjälp.

// Bert