Plötsliga ändringar i ResRobot - Stolptidtabeller 2 API:et, dokumentationen inaktuell

Hej!

Nyligen märkte jag att ni har gjort ändringar i API:et för ResRobot - Stolptidtabeller 2 utan att meddela detta.

Ändringarna är som följer:

Tidigare var det enda sättet att få ut linjenumret på en avgång att läsa fältet "name", som var på formatet "Kategorikod Linjenummer", där kategorikoden gavs av fältet "transportCategory". Exempel: En buss med linjenummer 20 hade tidigare "name": "BLT 20" samt "transportCategory": "BLT". För att få ut "20" behövde man därför kolla upp "transportCategory" och filtrera ut den strängen från "name".

Sedan ett par veckor har detta däremot ändrats. Nu är "name" i samma exempel strängen "Buss 20", medan "transportCategory" fortfarande är "BLT". Dessutom har fältet "transportNumber", som enligt dokumentationen ska vara ett internt nummer och som tidigare inte alls hade någon koppling till det faktiska linjenumret, plötsligt ändrats till "20".

Denna plötsliga förändring, utan någon som helst kungörelse från er sida, har haft den trevliga sidoeffekten att mina program utan förvarning slutat fungera. Desto värre är att förändringen inte tycks vara dokumenterad någonstans alls. Tvärt om säger dokumentationen, helt felaktigt, att API:et fortfarande fungerar som tidigare.

Förvisso kan jag väl läsa in "transportNumber" och bara hoppas på att detta fält alltid kommer innehålla korrekt data, men det vore trevligt att få detta bekräftat och dokumentationen uppdaterad. Ännu trevligare vore om ni berättade för era användare när ni ändrar ert API, gärna i förväg.

Tack och hej!

(Förutsatt att det hela nu inte är en bugg, förstås. I så fall rör det UL-bussarna i Uppsala.)

Kommentarer

• Hej August "Den bittre",

Tråkigt att du fått problem i din lösning som följd av ändring i API svar.

Detta är en miss från våran sida. Vår leverantör har gjort korrigeringar i API svaret som inte har dokumenterats eller informerats om rätt.

Jag kommer snarast möjligt ändra dokumentationen att motsvara nuvarande API struktur.

Med vänlig hälsning, Åke

• Hej igen August,

Vid närmare eftertanke tror jag det är bättre att ta bort förändringen som gjordes. Jag kommer ta det med vår leverantör och uppdaterar dig vidare snarast möjligt.

Med vänlig hälsning, Åke

• Hej igen August "Den bittre,

Nu har vi återställt svaret till det som var tidigare. Tråkigt, att du fick problem.
    Återkoppla om du ser något konstigt.

Med vänlig hälsning, Åke

• Tack så mycket!

Märker att "transportNumber" fortfarande visar det riktiga linjenumret. Är detta något man kommer kunna förlita sig på, eller ska man betrakta det som ett internt nummer som kan komma att ändras? Vad är det rekommenderade sättet att ta reda på linjenumret för en avgång?

• Hej August,

Ursäktar mitt något sena svar.

Först är jag lite osäker på vad du menar med riktigt linjenummer.

Följande logik gäller i APIsvaret:
    name = transportCategory + transportNumber
    (det kan tyckas lite redundant med så många fält)

TransportNumber är för bussar det som visas på bussen men för tåg/pendeltåg* turnummer som tilldelats av trafikverket.

Ett undantag till * är om realtidsinformation, som finns med i avgångstidsdata endast, inte matchar tidtabellsdata (missmatch märks om ??? finns i fältet catOutL). Då visas det nummer som erhållits från inrapporterande realtidssystem. Realtidssystemskoppling finns för SL, Västtrafik, Skånetrafiken och Trafikverket.

Hoppas du blev klokare.

Rapportera gärna om du ser du något annat.