Nya GTFS Regional

GTFS-RT för SL funkar fortfarande inte. GTFS-RT för Kronoberg funkar inte och har aldrig någonsin gjort vad jag kan minnas. Kommer ni att behålla gamla GTFS Regional om GTFS-RT för SL fortfarande inte funkar efter 1 december?

Kommentarer

• Hej Robert,

Vi ber om ursäkt att det tar sån lång tid att få upp SLs realtidsdata i nya API:et, jag fattar att det gör det svårt för att flytta applikationer från den gamla till nya API:et.

SLs GTFS-RT borde vara tillgängligt i några dager. Vi ska ha gamla API:et kvar så längre SLs realtidsdata inte funkar i nya API:et, och vi lämnar lite tid efter den funkar så att alla kan migrera. Vi kommer inte att ta ner gamla API:et innan 14e december.

Vi inte har GTFS-RT för Kronoberg, eftersom vi inte ännu får in realtidsdata från dem. Det verkar som det var ett fel i vår dokumentation, vi fixade det.

Hälsningar,
    Bert
    Bert på Trafiklab
  • Märker att nya API:et funkar nu för SL. Det är dock ett problem och det är att väldigt många turer i nya API:et identifieras med route_id,start_time och direction_id istället för med trip_id, när de i gamla API:et identifieras med trip_id. Det är önskvärt att trip_id finns där det är möjligt. Hur länge kommer ni att ha kvar gamla API:et?
  • Det nya API:et är inte alls bra. En kombination av route_id,start_time och direction_id kan inte användas som unik identifierare. Se till exempel tidtabellen https://sl.se/ficktid/vinter/v165.pdf . Det finns två turer mot Liljeholmen som startar 05:50, den ena från Farsta centrum och den andra från Högdalen. I filen som jag laddade ner från det nya API:et angavs båda dessa med samma route_id,start_time och direction_id.
    Jag har återgått till det gamla API:et nu.
  • Hej Robert!

Vilken API menar du när du pratar om "gamla api:et"?

Om jag kollar på tidstabellen ser jag 2 trips på samma linje, med samma avgångstid och riktning. I sån fall är det korrekt om GTFS Regional anger båda med samma route_id, start_time och direction_id. De 3 fält är ingen unik identifiering, det är bara trip_id som verkligen kan peka till en unik trip. Alla GTFS datasets som vi erbjuder på Trafiklab har trip_ids. Om du menar vår GTFS-RT filer, de bara refererar till en trip_id om de kan länkas till en specifik trip. Om de innehåller en route_id utan trip_id kan de inte blir länkad till en specifik trip. Hur ofta har du detta problem, och om det är GTFS-RT, vilka filer är det?

Hälsningar,
    Bert
    Bert på Trafiklab
  • Det är GTFS-RT som jag syftar på.

Jag har undersökt felet närmare och kollat gamla loggar. Felet med turer utan trip_id är inget nytt utan har funnits hela tiden både i nya och gamla api:et och det gäller inte bara SL utan alla aktörer. I det gamla api:et har felet uppstått varje natt vid 3-tiden ungefär. Det är inte exakt samma tid varje natt, och inte exakt samtidigt för de olika aktörerna, men det är alltid ungefär vid 3-tiden. För de turer som drabbas av problemet finns felet kvar tills turen avslutas och försvinner från systemet, dock verkar felet rättas om turen fortfarande finns kvar efter en timme. I det nya api:et är det likadant, men felet uppstår vid 6-tiden istället för vid 3-tiden.
  • Hej Robert!

Gamla API:et uppdateras med ny data kl.3 varje morgon. Nya API:et har en uppdatering av statiskt data kl.4-6. Det kan vara att det uppstår en diskrepans mellan statiska och realtidsdata när dessa uppdateringar sker. I framtiden (när vi stänger ner gamla API:et) kommer vi att flytta uppdateringar av nya API:et så att de händer på samma tid som gamla API:et idag.

Jag undersöker lite mer om vi kan minimalisera dessa problem efter julledighet.

Hälsningar och vi önskar dig ett gott nytt år,