Licens för GTFS Sverige

Vi fick en fråga från Mårten:

Hej!
Jag utvecklar en app som behöver använda sig av data från GTFS Sverige, och jag har undrat lite över licensen för detta API.
I licensen står följande:

"As a condition for using and embedding the API into your application, web service or similar development you further agree that when using the API, you will not:

1. copy Provided Data in order to create your own transcript of the Provided Data (the prohibition against copying does, however, not apply to temporary copies for the purpose of caching). Provided Data must always be retrieved via the API;"

Varje gång som applikationen behöver använda sig av data från GTFS Sverige måste alltså applikationen ladda ned all data med hjälp av API:et.

Detta gör dock API:et oanvändbart, eftersom filen har en storlek på cirka 40 MB, och den endast får laddas ned 50 gånger per månad (vilket skulle innebära att högst 50 personer kan använda appen en gång i månaden).

Jag undrar därför om denna punkt i licensen är ett misstag? Licensen verkar vara densamma för alla API:er på Trafiklab men för just detta API så är detta krav orimligt. Är det för detta API okej att ladda ned filen centralt, bearbeta den (ta bort onödig data för att minska filstorleken) och distribuera den redigerade filen till användarna av appen, utan att användarna använder sig utav API:et?

Tack på förhand!
Mvh
Mårten

Kommentarer

• Hej Mårten!
    Licenser är dyra att underhålla. (Krävs jurister…) Därav så är det samma licens skriven för flera API:er. Licensen är en form av friskrivning från trafikföretagens sida,
    då det blir möjligt att luta sig på den om problem uppstår. Så länge det inte är ett problem, så kommer den inte användas mot någon utvecklare.

Ett sådan problem skulle kunna vara att det visas gammal trafikdata till resenärer.

Vad gäller GTFS-API:et så är dess natur att det uppdateras max en gång per dygn, (1 gång i veckan är mer normalt, men detta är lite olika då det sker mer uppdateringar
    före och efter tidtabellsskiften). Så med tanke på dess natur är det inga problem att cacha GTFS-data ett dygn eller mer.

Du behöver inte och bör inte ladda ner hela filen för att se om det finns ändringar. Det finns en separat metod som i princip bara innehåller versionen (versionen utgörs av ett datum).
    https://api.trafiklab.se/samtrafiken/gtfs/feed_...

Samma information finns i den stora GTFS-filen.
    Anropa feed_info.txt en gång per dygn, och om versionen är nyare än du laddat ner, så ladda ner den stora filen och uppdaterar din cache.

Hur du sparar den cache är helt upp till dig. Du kan till exempel ha den som råfiler, i arbetsminnet i en applikation eller i en databas.

Med vänlig hälsning
    Lars, Trafiklab

• Ni kanske ska ta bort det meningslösa "The license is based on the principles of the Creative Commons Attribution-license" i sådant fall.

Ni får bestämma er, antingen släpper ni datat fritt eller inte. Grejen med CC är att ni slipper ha advokater, varför skulle en advokat ge er rådet att använda CC-by-SA? Mycket mer pengar i att skriva en egen licens.

Erik från Openstreetmap.