Länka till biljettköp på resrobot.se elelr via BoB

Hej!

Fråga 1: Finns det något sätt att ifrån vår reseplanerare länka användaren till biljettköp på resrobot där de kan köpa biljetten för sin resa, t.ex. ? Alltså direkt för rätt resa, genom något API eller länk-parameter etc? Eller är det bästa man kan åstadkomma att länka dem till www.resrobot.se och låta dem fylla i sin resa manuellt igen på den sidan för att få rätt biljett?

Fråga 2: Finns det planer på att öppna upp BOB (Biljett och betallösningar) för tredjepartsutvecklare när det blir klart, eller är det enbart för deltagande trafikbolag?

Vi är nyfikna på det här med biljett i appen, oavsett var i Sverige man befinner sig 😀

Mvh Joel - ResLedaren

Kommentarer

• Hej Joel

1. I dagsläget går det inte att länka till biljettköp på resrobot. Utan man måste länka till https://kopbiljett.resrobot.se/ och låta användaren fylla i manuellt igen.

2. Jag är inte insatt i hur det kommer bli med BOB i framtiden och den ansvariga personen för BOB gick på semester idag. Så återkommer med svar den 11 juli.

Med vänliga hälsningar
    Daniel

Team Trafiklab
  • Hej igen Joel,

För mer detaljer kring möjligheter att länka till Resrobots köpfunktion kan du ta kontakt med Håkan Göranson som arbetar på Travelnode och som hanterar denna tjänst för Samtrafiken. Du når honom på hakan.goranson@travelnode.se.

Med vänliga hälsningar,
    Elias

• Hej Joel.

Nu har jag pratat med projektledaren för BoB och standaren kommer vara öppen för alla att använda sig utav.

Men sen är det upp till varje enskild aktör som säljer biljetter om de vill öppna upp sina biljetter för tredjepartsutvecklare.

Mer information om BoB finns här:
    http://www.samtrafiken.se/utvecklingssamverkan/...

Med vänliga hälsningar
    Daniel

Team Trafiklab
  • Hejsan, hur har det gått med BoB så här två år senare? Finns det ett api för att sälja biljetter?
  • Hej BoB
    BoB-standarden (National Ticket & Payment Standards for Public Transport) i sin helhet med förklaring av specar och API'er samt hur det är tänkt att hänga ihop finns att läsa på: bob.samtrafiken.se

Än sålänge är det inga trafikbolag som lagt ut sina pris- & produkttjänster för anrop av 3'e part vilket är en förutsättning för att kunna använda sig av BoB-API'er. Samarbeten mellan trafikbolag som bygger upp BoB-biljettsystem är dock på gång för att kunna sälja varandras biljetter i kombinerade resor.
    Målsättningen med BoB dock är ju att möjliggöra för alla att på ett enkelt och standardiserat sätt skapa smarta tjänster som möjliggör försäljning av biljetter inom kollektivtrafiken på ett nationellt plan.

Förutsättningen för att kunna sälja ett Trafikbolags biljetter på kollektivtrafikmarknaden:
    1. Trafikbolagets Pris & Produkt samt Biljetttjänst  är öppen för försäljning av annan aktör.
    2. Annan aktör har avtal/godkännande med Trafikbolaget i fråga att sälja dess biljetter.
    3. Annan aktör är registrerad i Participant Metadata och har en unik PID (Participant ID) som sätts upp och förvaltas av Samtrafiken. Detta så att Trafikbolaget kan identifiera godkänd aktör vid request av biljett.

Med vänliga hälsningar

Petter