Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Lämplig tid för uppdatering av GTFS-Static i GTFS Regional (Beta)

Hej,

Jag arbetar med SL-datat i erat GTFS-Regional API och hämtar ner det varje dag på morgonen 05:50. Jag har satt den tiden efter att ha observerat att "tid-för senaste-filändring" tidstämpeln på filerna (trips.txt, routes.txt, ...etc.) i tidigare nedladdade SL GTFS-Static arkiv har varit satt till klockslag i intervallet Kl. 5 - Kl. 6.
När jag hämtat en kopia av zip-arkivet så packar ett skript upp arkivet och laddar in det i en databas, och under den tiden så är databasen offline. Just den tiden (Kl. 5 - 6 på morgonen) är olämplig det här fallet. Jag skulle kunna implementera en bättre lösning där uppdateringen sker i bakrunden utan att användaren påverkas, men det blir en del utvecklingstid på det och jag skulle vilja få på plats en bättre lösning på "databas-ner-tid"-problemet snarast. Jag undrar följande:
* Hur stora skillnader sker det från dag-till-dag i GTFS-Static för SL? Jag har gjort en enkel jämförelse mellan filerna och sett det sker en hel del ändringar i trips.txt och stop_times.txt. Om jag försköt uppdatering av GTFS-Static till en tid med lägre trafik på databasen --i detta fallet t.ex. under lunchtid (förskut ca. 6 timmar till Kl. 12) eller nattetid (förskut ca. 20 timmar till Kl. 4)-- skulle det påverka användaren i stor utsträckning? (Utdaterad tidtabell (GTFS-Static) och som effekt av det felmatchning mellan utdaterad tidtabell (GTFS-Static) och realtidsuppdateringar (GTFS-Realtime))
* På dokumentationssidan för GTFS-Regional står följande: "Uppdaterar i GTFS Regional (beta)-filerna kan ske sporadiskt och vid behov under denna beta period. Utöver detta uppdaterar vi GTFS-datan automatiskt varje natt vid drygt 03:00. ". Om GTFS-datan uppdaterades varje natt vid drygt 03:00 så skulle problemet ovan vara löst, men som sagt så har jag endast observerat uppdateringar av GTFS-Static mellan Kl. 5 och 6 på morgonen.

Tack på förhand.

Kommentarer

 • Hej Magnus,
  Roligt att du börjat använda GTFS Regional! Precis som du noterat så förändras trips.txt och stop_times.txt ganska ofta, dock är det osannolikt att stora förändringar görs tätt inpå nästkommande dygn. Så jag tror att det är ganska säkert för dig att skjuta på uppdateringen till lunchtid men absolut säkrast är om SL utvecklar kring hur man arbetar med uppdateringar i trafikdatat.

  Uppdateringen av GTFS Regional påbörjas varje natt med import vid 03:00 och avslutas ungefär vid kl 5-6 med en export som resulterar i zip-filen. Jag har förtydligat detta i dokumentationen för GTFS Regional.

  Hälsningar
  Kenneth
  Team Trafiklab
 • Hej!

  Osäker på om jag förstått frågeställningen rätt, men förändringar av trafikdatat kan i princip ske när som helst. Eftersom de flesta förändringar beror på när våra trafikutövare skickar in data till Pubtrans, så har vi egentligen inte kontroll på när de gör detta, men nattetid är det sällan som något ändras.

  Vänliga hälsningar

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.