Kopplingar mellan GTFS-filer och ResRobot-API

Hej,

Jag har tidigare skrivit här om att ResRobot API saknar vissa tågnummer, bland annat för Västtrafiks tåg. Jag har noterat att tågnumren ändå finns med för Västtrafiks tåg i GTFS-filerna. Jag skulle alltså kunna slå upp tågnummer där istället. Men problemet är att det trip_id som finns i GTFS-filerna inte finns i ResRobot API, så det är svårt att göra någon koppling. Med lite "gissningar" kan man ibland hitta rätt med annan överensstämmande information, men det finns en hel del fallgropar som att t ex tågen Göteborg-Uddevalla har mot/type = "JRE" i ResRobot API men "JLT" i route_id i GTFS-filerna. Det ses alltså inte ens som samma typ av tåg i de olika API-erna?

Andra problem i sammanhanget är att ResRobot stolptidtabeller saknar Öresundstågen vid stationer som t ex Varberg, medan Västtrafiks tåg mot Borås/Uddevalla finns med där. I t ex Skene är det däremot tågen mot Borås/Uddevalla som saknas. Dessa avgångar finns däremot med i GTFS-filerna. Det lite märkliga med detta är att avgångarna som saknas i stolptidtabells-API ändå finns med i stolptidtabellen som går att få fram via webbsidorna: http://reseplanerare.resrobot.se/bin/stboard.ex... Det verkar alltså inte vara så att ResRobot saknar avgångarna, utan att något av någon anledning filtrerar bort dom i stolptidtabells-API.

Öresundstågen byter dessutom trafikhuvudman längs vägen (kallas Västtrafik Öresundståg "JRE" närmast Göteborg, men Öresundståg "JÖR" längre söderut, medan GTFS räknar dom som JÖR hela vägen).

En sak som skulle lösa många av problemen är alltså om stolptidtabells-API kan ta med det trip_id som finns i GTFS-filerna. På det sättet skulle jag kunna slå upp vidare mot GTFS-filerna (och sedan vidare mot Trafikverket när det gäller tåg) för att få fram den saknade informationen.

Med hopp om någon form av lösning framöver!
// Olof Lagerkvist

Kommentarer

• Hej!

Har sett i tidigare inlägg att du saknar tågnummer. Då har du använt dig av ResRobots super API. Om man testar att använda vanliga ResRobot API:et så finns tågnumren med.
    När man anropar

https://api.trafiklab.se/samtrafiken/resrobotst...<API-KEY>&apiVersion=2.2&coordSys=WGS84&locationId=7400040&timeSpan=120

så finns inga nummer med för Västtrafik, men anropar du

https://api.trafiklab.se/samtrafiken/resrobotst...<API-KEY>&apiVersion=2.2&coordSys=WGS84&locationId=7400040&timeSpan=120

så finns numren med. Hoppas det hjälper.

/Martin

Team Trafiklab
  • Tack för tipset! Jag ska kolla vidare och se hur jag kan gå vidare med detta!