Kod för att läsa api

Hej!
Försöker lära mig api och undrar om någon har en exempelkod för att läsa en api sträng, så man kan få ett grafiskt utseende av json filen?

Mats

Kommentarer

• Hej Mats!

Våra API:er returnerar vanlig JSON-formatterad data. Det menar att vanliga tutorials på webben borde funka utan problem. Till exempel: https://stackoverflow.com/questions/9802788/call-a-rest-api-in-php

Hälsningar,
    Bert
    Bert på Trafiklab
  • Hej igen,
    Men när du har fått ut formatterad json-data, så vill man ha den visad snyggt i grafiskt på hemsidan och inte någon json fil typ.

• Hej Mats,

Du kan använda Javascript för att visa JSON-datat på din sida. En exempel finns här: https://www.freecodecamp.org/forum/t/translating-a-json-data-to-html-element/137934.

Om du vill skapa visualiseringar som är mer komplex kan du använda bibliotek som D3.js: https://d3js.org/

Man kan också göra detta på server-sidan, då skapar man HTML enligt en template och använder man CSS för att snygga till det, men typiskt gör man detta på klient-sidan.

Hälsningar,
    Bert
    Bert på Trafiklab
  • Hej Bert,
    Scriptet körs inte eftersom min hemsida är säker. Blir den osäker, så funkar det.
    Finns det något kryphål, för att köra scriptet osäkert på just den sidan?

Mats

• Hej Mats,

Det är bättre att göra skriptet tillgängligt genom HTTPS än att "degradera" din sida från HTTPS till HTTP.

Om du gör hostning själv finns det let's encrypt: https://letsencrypt.org/
    Om du inte gör hostningen själv går det kanske att ändra URLen så att den använder HTTPS, eller du kan kopiera skriptet och hosta det själv.