Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan man hitta promenadtiden mellan två stop_id i GTFS-filerna ?

Rätta mig om jag har fel men jag tror att man ska kunna använda GTFS-filen transfers.txt för att konstatera att det är rimligt promenadavstånd mellan två stationer/hållplatser.
(t.ex. att man kan gå mellan Stockhholms tullelbanestation T-Centralen och Stockholm City pendeltåg, eller gå mellan Roslagsbanan Östra Station och tunnelbanestationen Tekniska Högskolan)

Dock verkar tiderna långa, t.ex. 480 sekunder, d,.v.s. 8 minuter, mellan Östra Station och Tekniska Högskolan.
Så lång tid ska det inte behöva ta om det är meningen att siffran ska motsvara själva promenadtiden.

Jag har tittat på dokumentationen för transfers.txt
https://developers.google.com/transit/gtfs/reference/transfers-file

Om jag tolkar den sidan rätt ("including buffer time to allow for schedule variance on each route") så går det inte att få fram själva promenadtiden.

Med andra ord tror jag (men är inte helt säker) att svaret på frågan jag ställer i rubriken är nej, men vill bara kolla så att jag inte har missförstått något eftersom jag tycker det verkar konstigt.

Jag tycker nämligen det verkar vara ett dåligt val av dem som har skapat GTFS-strukturen att inkludera en generell "buffer-tid" för variationer mellan rutter eftersom den ändå kan variera så mycket.
Det borde väl snarare vara upp tid den som implementerar en reseplanerare att matcha ankomsttider och avgångstider mellan olika routes/trips (via innehållet i GTFS-filen stoptimes) men att man då också har tillgång till själva promenadtiden för normal genomsnittlig gånghastighet.

Kommentarer

  • Hej Tomas,

    Bytestiden för dessa gånglänkar tar hänsyn till att bytet ska fungera för alla resenärer. Detta inkluderar de som kommer till stationen för första gången, eventuellt med bagage, med något försenad ankomst och som behöver extra tid på sig för att hitta rätt. Givetvis är detta en bedömningsfråga som kan diskuteras från fall till fall.

    Jag kan förstå din synpunkt på att man klumpar ihop promenadtid och buffer-tid till en siffra och att man på så vis förlorar information. Det är dock det vanliga sättet att göra detta på så det är inte bara GTFS som fungerar på detta sätt.

    Tobias
    Team Trafiklab

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.