Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Inga SL-bussar 20-22 juni

Hej!
I den version av GTFS-filen som jag laddade ner den 23:e maj finns ett stort fel, det verkar som att inga bussar går i Stockholm den 20-22 juni. Jag har just gått igenom alla avgångar för linje 611 och jämfört med calendar.txt och calendar_dates.txt, och det visade sig att det inte rör sig om en bugg i min app utan att det är i GTFS-filen felet ligger. Jag har även kollat avgångar på en mängd olika hållplatser i min app, och förutsatt att jag inte har någon bugg så går det inga bussar alls (vad jag kunnat hitta, i alla fall, och jag har kollat på en hel del hållplatser). Inte heller spårvagnarna eller lokalbanorna verkar finnas med, men både tunnelbanorna och pendeltågen ser korrekta ut. Jag sitter för närvarande på en alltför långsam Internetuppkoppling för att kunna ladda ner den senaste versionen av GTFS, så jag vet inte om felet är åtgärdat, men oavsett om det är åtgärdat nu eller inte så tycker jag att det är ett problem att det inte går att lita på tidtabeller som är en månad gamla, trots att de ska gälla till den 13 december.
I min app går det att använda sig av tidtabellsdata när realtidsdata inte finns tillgängligt, och det är inte orimligt att tänka sig att användare inte uppdaterar tidtabellen på en månad (i synnerhet på surfplattor, som folk inte alltid använder dagligen), och därför är det problematiskt när sådana här fel dyker upp. Det är dessutom svårt att debugga (i flera timmar var jag säker på att det var hos mig felet låg), så av den anledningen, och för att kunna varna användarna, skulle jag uppskatta om ni kunde informera om så här allvarliga problem när de upptäcks (förhoppningsvis kan jag hjälpa till med att upptäcka eventuella problem, men tyvärr så planerar användarna sällan resor mer än någon dag framåt i tiden, och det här felet upptäckte jag faktiskt inte förrän idag).
Jag misstänker att det som blivit fel är att den vanliga tidtabellen slutade gälla den 19 juni, men att det på något blev så att sommartidtabellen inte började gälla förrän den 23 juni, så att ingen tidtabell alls gällde den 20-22 juni för bussar, spårvagnar och lokalbanor?
GTFS-filerna är väldigt användbara, och man skulle kunna göra jättebra saker med dem om datan blev lite mer pålitlig, så jag håller tummarna för att det blir bättre framöver.

Kommentarer

 • Hej Mårten,

  GTFS filerna uppdateras fyra gånger i veckan. Vi har tyvärr inga möjligheter att skapa ett extrakt bakåt i tiden och leta efter eventuella fel i tidigare extrakt.

  Det är mycket möjligt att det var som du beskriver ett problem i övergången till sommartidtabell. Kanske påverkades det av att det var midsommarhelg eller av den eventuella strejken (som inte blev av).

  Jag håller också tummarna för att det blir pålitligare framöver.
  Rapportera gärna in fel som du upptäcker.

  //Åke

  Team Trafiklab

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.