Hur få SLs linjenummer för pendeltåg i Samtrafikens nya Reseplanerare-API?

I API:t ResRobot - Reseplanerare kan man ju via https://api.resrobot.se/trip.json få även SLs pendeltåg i sin rutt. Det är bara det att för allmänheten helt okända tågnummer från name-attributet som t ex JLT 2651 inte kan matchas med SLs numrering, typ, J38. Går det att få fram på något sätt?

Kommentarer

• Hej Ulf!
    Kan du ge mig ett exempel-anrop med parametrar så undersöker jag vidare.

Med vänlig hälsning, Åke

Team Trafiklab
  • Exempel: https://api.resrobot.se/trip?callback=C59540482...<KEY>&format=json&date=2015-12-14&time=19%3A35&searchForArrival=0&coordSys=WGS84&originCoordLat=59.31111292952636&originCoordLong=18.066673278808594&from=Hallandsgatan&destCoordLat=59.36408228075663&destCoordLong=18.003158569335938&to=Gustafsv%C3%A4gen&jsonpCallback=C59540482

Första Trip-objektet, andra Leg:et är ett pendeltåg:
    Destination: {name: "Solna station", type: "ST", id: "7400759", extId: "7400759", lon: 18.01004, lat: 59.365103,…}
    Notes: {,…}
    Origin: {name: "Stockholm Södra station", type: "ST", id: "7400765", extId: "7400765", lon: 18.064497,…}
    Product: {name: "JLT 2660", num: "5191", catCode: "4", catOutS: "JLT", catOutL: "Tåg", operatorCode: "275",…}
    catCode: "4"
    catOutL: "Tåg"
    catOutS: "JLT"
    name: "JLT 2660" <----------- Trafikverkets tåg-id, men SL kallar linjen J36
    num: "5191"
    operator: "SL"
    operatorCode: "275"
    operatorUrl: "http://www.sl.se/"
    Stops: {,…}
    direction: "Märsta station (Sigtuna kn)"
    idx: "1"
    name: "JLT 2660" <----------- Trafikverkets tåg-id, men SL kallar linjen J36
    transportCategory: "JLT"
    transportNumber: "5191"
    type: "JNY"

• Hej Ulf,

Vill du ha SL's namn på transportmedlet måste du slå ditt svaret i resesökningen mot något av SL's API (se dokumentation).

Resrobot - Reseplanerare Apiet tar all tåginformation (pendeltåg räknas dit) från Trafikverkets gränssnitt UTIN (detsamma gäller för andra operatörer som har lokala namn som skiljer sig från namnen som trafikverket använder).

I Samtrafiken gränssnitt www.resrobot.se visas datat från trafikverket (se bifogad fil).

Med vänlig hälsning, Åke

Bifogad fil:
    https://kundo.se/site_media/attachment/forum_63...

Team Trafiklab
  • Tyvärr är det bifogade dokumentet låst.

• Hej!

Det spelar ingen roll. Jag har förklarat logiken till dig i mitt svar ovan.

Med vänlig hälsning, Åke

Team Trafiklab
  • Nja, jag ser att Trafikverket faktiskt har informationen om pendeltågslinjenummer. Testa här: http://api.trafikinfo.trafikverket.se/Console?t..., skicka in

<REQUEST>
    <LOGIN authenticationkey="openapiconsolekey" />
    <QUERY objecttype="TrainAnnouncement">
    <FILTER>
    <EQ name="AdvertisedTrainIdent" value="2660" />
    </FILTER>
    </QUERY>
    </REQUEST>

Längst ned i svaret får man följande:
    "InformationOwner": "Stockholmståg/SL",
    "LocationSignature": "Äs",
    "ProductInformation": [
    "Pendeltåg",
    "36" <---------------- SLs linjenummer!
    ],
    Frågan är varför denna info inte plockas upp av Trafiklab.

• Hej!

Det finns mycket information i UTIN.

När vårt API söker i vår databas, har databasen uppdateras från en annan databas som i sin tur uppdateras från en tredje databas som uppdaterats från bl.a. UTIN.
    Mycket av informationen som finns i UTIN sparas inte redan i först steget, då den inte anses vara relevant för våra behov.

Med detta sagt - så får du i dagsläget nöja dig med den information som finns i dagens APIer på Trafiklab.

I framtiden kan våra APIer komma att utvidgas med mer information, om den är lättillgänglig och om Samtrafiken anser att det är värdefullt för slutanvändaren.

Med vänlig hälsning, Åke

Team Trafiklab
  • Jag vet inte vilka era behov är, men hur kan det INTE vara relevant att ta upp den här informationen från Trafikverket? Jag lovar dig, användare förstår inte tåg-id:n som 2651 och 2660, de har däremot sett J36 och J38.