Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Historisk data i ResRobot?

Vi har fått in följande fråga från Anders Bergquist på UL:

Hej,
Jag hade en idé men som alltid finns det små problem på vägen.
Jag planerar att ta Kollektivtrafikbarometerns resvanedel ca 500 individer per månad, och köra deras resor mot resrobot för att räkna ut kollektivtrafikens konkurrenskraft.
Mitt problem är att jag dels har historisk data från 2009 och dels att när vi får ny data så har vi resdata tidigare än resrobot/trafiklabs data.

Min enkla fråga är att är denna begränsning sådan att data försvinner, eller finns det möjlighet att använda historisk data i sökningar? Vad skulle krävas i så fall?
Med vänlig hälsning
Anders Bergquist

Kommentarer

 • Hej Andreas!
  Att ha historisk data i Resrobot medför en hel del extra arbete med datakvalité.
  Det som är svårast är att data rättas, ändras och uppdateras hela tiden i en reseplanerare. I Resrobots fall gäller det väldigt många olika leverantörer av data eftersom det spänner över hela Sverige. Vissa rättningar görs inte som riktiga exporter och kan vara tillfälligt inför en helg exempelvis. En större export efter den inträffade helgen kan då även innehålla redan då historisk data, som är fel, eftersom det inte finns intresse av att fixa till den. Ibland kan scenariot vara omvänt, att en rättning är gjord i grunddata som kommer in för sent. Ibland kan grunddata ha trunkerad information i historisk data.
  Det skulle naturligtvis inte vara omöjligt att försöka kontrollera och fixa till denna data, men det finns ingen betalningsvilja hos någon för att säkerställa detta. Därför kommer Resrobot förbli utan historisk data.

  Det är möjligt att vi i framtiden kan exportera grunddata via Trafiklab. Ett sätt att få historisk data då är att börja samla på dessa filer, och köra en egen reseplanerare på dessa. Historiska filer från 2009 kommer troligtvis vara väldigt svårt att få tag på.

  Med vänlig hälsning
  Lars

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.