Historisk data helger, GTFS Sverige 2

Hej! Jag försöker hitta data för en helg i april 2023. Den enda mappen med ett helgdatum jag ser är sweden-20230401.zip och bredvid den står datumet 03-Apr-2023 08:01. Mina frågor är:
1) Hur kommer det sig att det inte finns data för helger?
2) Vad innebär det datumet som står i mittspalten? Det exemplet jag angav ovan, gäller det datasettet för den 1a april eller för den 3e april?

Tack på förhand
/Selma
SelmaSG

Kommentarer

• Hej Selma,
    Varje GTFS-mapp innehåller data för flera månader framåt så för att hitta data för en specifik helg så väljer du bara en mapp innan det datumet.
    För att svara på dina frågor:
    1) Det skapas bara nya filer när det finns uppdateringat i datat. Det sker normalt inga uppdateringar under helgen och därför skapas det heller inte upp nya filer. Just data för den helgen finns dock i väldigt många av mapparna men för senast uppdaterad, välj mappen daterad till dagen innan.
    2) Datumet på mappen är den dagen som den skapas. Datumet i mittspalten är datumet som den laddades upp på sidan. I ditt fall är det alltå det dataset som gällde den 1a april.

Hoppas detta gör det mer förståeligt.

Mvh
    Sofie

Sofie på Trafiklab
  • Tack!
    SelmaSG
  • Hej igen,

Nu har jag laddat hem data för fredag 2023-04-14. Har jag förstått det rätt att för att få arrival/departure times för helgen, då ska jag kolla på tiderna efter 24:00:00 ? Så t.ex. tiden som står angiven som 38:10:00 är egentligen kl 14.10 på lördag?

Och har ni något förslag på ett program där jag kan öppna och see all data och även kunna sortera efter tiden, alltså från 00:00:00 och framåt? Excel kan inte öppna hela datasettet och Qgis (där jag bearbetar datan) kan inte sortera tiderna eftersom fälttypen är konstig.

/Selma
    SelmaSG
  • Hej Selma,

Tider efter 24:00 är turer som började dagen innan, och som fortsätter över midnatt. Till exempel ett nattåg som avgår kl 11 på fredag men kommer fram vid destinationen kl 12.00 nästa dag. Om man inte räknade upp tiderna förbi 24:00 skulle det bli svårt att ordna alla hållplatser korrekt.

Vanlig trafik som avgår från första hållplatsen kl. 9 på en lördag, kommer ha avgångstid 09:00.

För att öppna filer kan man använda vanliga textredigerare, Excel (vid små mängder data) eller kan man läsa in all data i en databas.

Hälsningar,
    Bert

Bert på Trafiklab
  • Ok tack, men om mappen 2023-04-14 innehåller data för fredag och helgen hur skiljer jag mellan kl 09 på fredag och kl 09 på lördag?

/Selma
    SelmaSG
  • Hej Selma,

Calendar_dates.txt innehåller kördatum för alla trips. Man ska kombinera dessa datum med tiderna från stop_times.txt.

Hälsningar,
    Bert
    Bert på Trafiklab
  • Ok tack.
    Jag vet att jag läste nyligen om vad de olika fälten innebär egentligen, men nu hittar jag inte dit igen. Jag funderar på vad service_id egentligen betyder? För jag ser att en tur kan ha samma service_id men olika trip_id och route_id. I sin tur samma service_id har olika date i calendar_dates.txt.

Mvh
    Selma
    SelmaSG
  • Hej Selma,

Service_id används för att identificera en kombination av kördagar. På det sättet kan samma kombination av datum användas till flera trips utan att man behöver upprepa dem i filen.

En tur är en trip. En route är en linje. En linje har flera avgånger (trips), tex varje timme, som alla kör samma linjesträckning (stop_times). Kördagarna för varje tur definieras i calendar_dates.