Hållplatser turtäthet

Hej!
Jag har lyckats ladda ner historisk data för hela Sverige och lägga in det i QGIS där jag ska analysera det, men jag behöver också veta turtätheten för de olika hållplatserna. Har ni något förslag på var/hur jag hittar den informationen?

Tack på förhand
/Selma
SelmaSG

Kommentarer

 • Hej Selma,

  Turttäthet kan man beräkna utifrån de data som finns i en GTFS fil.
  Det som man gör då är att man kollar vilka lägen en hållplats har (stops.txt, i GTFS Sverige 2 finns i data per läge), vid vilka tider som en hållplats trafikeras (stop_times.txt - stops.txt), sen kollar man vilka dagar dessa turer som trafikerar hållplatsen går (calendar_dates.txt - trips.txt - stop_times.txt). Detta kan göras för alla hållplatser samtidigt för att göra det på ett effektivt sätt.

  På detta sätt kan man räkna antalet angöringar per hållplats för varje dataset. Man kan även välja själv om man begränsar sig till att räkna antalet angöringar på specifika datum, eller om man vill ta fram ett genomsnitt genom att dela med antalet dagar som har data, eller antalet dagar där hållplatsen trafikeras.

  Ett exempel på hur man kan göra detta finns här: https://github.com/trafiklab/gtfs-examples/blob/master/python/stops_calculate_average_departures.py

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • Tack Bert!
  Men länken för GTFS Sverige 2 verkar inte fungera?
  Jag ersätter {apikey} med min egen api nyckel men får följande felmeddelande :
  This XML file does not appear to have any style information associated with it. The document tree is shown below.
  <Error xmlns="http://hacon.de/hafas/proxy/hafas-proxy" serverVersion="2.25.0" dialectVersion="2.25" errorCode="API_AUTH" errorText="access denied for 0b...4e on gtfs identified by gtfs" requestId="default-request-id"/>


  SelmaSG
 • Hej Selma,

  Nyckeln som du använde är till GTFS Regional, inte GTFS Sverige 2.
  Jag utgick ifrån att du använde GTFS Sverige 2 då du pratade om historiskt data för hela Sverige, men samma metodik kan såklart tillämpas på andra GTFS filer.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • Det här med API nycklar är nytt för mig. Men då vet jag vad jag gjorde för fel.
  Tack för hjälpen!
  /Selma
  SelmaSG

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.