Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

GTFS Regional Realtime

Hej!

Försöker integrera GTFS Regional Realtime mot Trafikverkets Realtidspositionering för tåg. Men kan inte hitta tågnummer någonstans i de meddelanden jag får ifrån er ?Tror jag förstår att man skall omvandla trip-id till tågnummer på något sätt, men kan inte se hur i dokumentationen hos er.

Tacksam för hjälp!
MVH
Mattias Turesson
Trafikverket.

Kommentarer

 • Hej Mattias,

  Ni kan ladda ner ett "extra" fil där vi har en mappning mellan trip_id+operating_day_date till journey_number. När det handlar om tågtrafik stämmer journey_number överens med tågnummret. Man måste dock filtrera på tågtrafik själva (baserad på route_type i routes.txt), eftersom bussar också har ett journey_number.

  Extra-filen hittar ni genom att lägga till _extra efter operatörnamnet, till exempel om man vill ladda ner extra filer till SL sker det genom https://opendata-pp.samtrafiken.se/sl/extra_sl.zip . Man använder samma nyckel som till statiskt GTFS.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • Skulle du kunna utveckla hur man använder sig av extra-filen? Jag har laddat ner trips_dated_vehicle_journey.txt för SJ och har då exempelvis den här raden för idag för ett tåg:

  747400000000000477,20220831,9015074020200040,40

  Som jag förstår det så ska jag använda "40" här mot trafikverkets API. Om jag då vill hämta realtidsinformation för detta tåg så som vilken tid det beräknas anlända OCH vilket spår det beräknas anlända till, hur gör jag detta?

  Jag försöker använda mig av curl -X POST https://api.trafikinfo.trafikverket.se/v2/data.json -H "Content-Type: application/xml" -d @req.xml där req.xml innehåller

  <REQUEST>
  <LOGIN authenticationkey="<mykey>" />
  <QUERY objecttype="TrainAnnouncement" schemaversion="1.7" limit="1000">
  <FILTER>
  </FILTER>
  </QUERY>
  </REQUEST>

  Mot vilket fält ska jag filtrera? Är jag på helt fel plats?
  Oskar
 • Hej Oskar,

  trips_dated_vehicle_journey.txt är en mappning mellan (trip_id, operating_day_date) i GTFS och dated_vehicle_journey_gid + journey_number i de bakomliggande system som levererar data.

  Detta används av systemleverantörer så att de kan matcha GTFS data med vissa turnummer (turnummer kan vi i dagsläget inte inkludera i den vanliga GTFS filen eftersom att GTFS inte har stöd för detta).

  Om du vill matcha GTFS Regional med Trafikverkets API kan du filtrera på AdvertisedTrainIdent, som jag tror ska matcha route_short_name i den vanliga statiska GTFS. Annars kan man prova med journey_number från extra filen, men jag tror att route_short_name borde funka nuförtiden.
  Sen måste man också filtrera på datum för att bara se dagens tåg, eller framtida tåg, baserad på vad man behöver.

  Såhär såg min filter ut när jag testade:

  <FILTER>
  <EQ name="AdvertisedTrainIdent" value="164" />
  <EQ name="Deleted" value="false" />
  <GT name="AdvertisedTimeAtLocation" value="2022-09-02" />
  <LT name="AdvertisedTimeAtLocation" value="2022-09-04" />
  </FILTER>

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.