Till senaste kommentaren

GTFS realtidspositioner - fordon saknas

Hej! Har byggt ett skript som hämtar SLs realtidspositioner via GTFS realtime. Funkar riktigt bra - imponerande att leverera data så nära realtid (max 2 sek fördröjning)! Men jag märker att vissa bussar inte finns med i datafilen - är det så enkelt att vissa bussar kör runt med trasig GPS-mottagare? Om ni (eller SL/Keolis) vill ha exempel så är Keolis 4701 helt "osynlig" - har sett den ett flertal gånger på ordinarie omlopp, men dess position finns aldrig med i GTFS realtid. Och denna vagn är inte unik - tycker oftast att här i Stockholm söderort saknas kanske 20% av bussarna i positionsdatat.
Lars Lengberg

Kommentarer

 • Hej Lars,

  Vi hör med SL för att se om det finns problem som de känner till. Alla bussar borde rapportera positioner, men det kanske finns någon leverantör eller område som inte är uppkopplad än.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab
 • Det jag sett i GTFS-datat är inte att ett helt område eller operatör saknas. Det är enskilda fordon som inte finns med. Om det ex.vis vid ett givet tillfälle rullar 7-8 vagnar på linje 163 (enligt tidtabellen), så finns kanske 5 st med i GTFS-datat. Jag vet att ex.vis Keolis 4701 är "permanent osynlig", men måhända kan det vara tillfälliga problem med bussarna också - så djupt har jag inte grävt. (Är väl bara att ta en snapshot under rusningen, när i princip alla vagnar är ute och rullar, och se vilka som finns med i GTFS jämfört med SLs/operatörens planeringssystem.)
  Lars Lengberg
 • Hej Lars,

  Jag fick svar från SL idag, och bussen har bekräftats ha problem med GPS-antennen. De kommer se över vilka bussar som har dessa problem och hur det kan åtgärdas.

  Hälsningar,
  Bert
  Bert på Trafiklab

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.