Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

GTFS headsign

Hej!

Min fråga gäller SL:s data i GTFS Sverige. Det är nämligen så att värdet för trip_headsign i filen trips.txt är felaktigt för de allra flesta linjer.
Enligt specifikationen (https://developers.google.com/transit/gtfs/refe...) så ska trip_headsign innehålla den text som "identifierar ruttens destination för passagerarna",
men detta är inte fallet för SL:s rutter (kanske även gäller andra bolag, men det har jag inte satt mig in i), utan trip_headsign innehåller där bara namnet på ruttens ändhållplats.
I vissa fall kan det räcka för att passagerarna ska kunna identifiera rutten, men alldeles för ofta gör det inte det.
Ta till exempel linje 611 mot Täby Kyrkby. För denna linje har trip_headsign värdet "Östra Byle" (namnet på ändhållplatsen), vilket gör att väldigt få av resenärerna kan lista ut att det är samma rutt det handlar om.
Eftersom fältet trip_headsign är optional men ändå används så känns det som att tanken är att det ska finnas användbar information där, men namnet på ändhållplatsen kan man enkelt hitta på andra håll i GTFS-mappen så därför misstänker jag att det rör sig om en bugg.
Det vore jättebra om någon kunde fixa det här, för jag (och för övrigt även Google Maps) behöver verkligen den här datan, det funkar inte att låta användarna gissa sig fram till vilken buss som menas.

Kommentarer

 • Hej!

  Vi kan tyvärr inte ändra rakt av i filerna utan att undersöka varför det är på ett visst sätt. Jag ska ta detta vidare till de som jobbar med GTFS filerna.

  /Martin

  Team Trafiklab
 • Finns det en uppdatering på detta eller är det åtgärdat?

 • Det är inte åtgärdat än, åtminstone så är ovannämnda exempel fortfarande fel.

 • Hej!

  Vi har enbart data för ändhållplatsen och kan inte identifiera ruttens destination för passagerarna.

  /Martin

  Team Trafiklab
 • Planerar SL att dela med sig av rutternas destinationer inom den närmaste framtiden? Är de medvetna om att ni behöver dem?

 • Hej Mårten (och Johan)!

  Som svar på Era frågor.

  Det pågår ingen process för att ändra trip_headsign i filen trips.txt för att bli riktning mot för SL. Detta är inte en liten enkel fix utan det kräver att SL levererar nytt indata till Trafiklab kontinuerligt.

  Trafiklab kommer inte att driva denna fråga vidare i nuläget.

  /Åke

 • Hej Åke,

  Jag vet att det måste vara en logistisk krångel.

  Tänk om Trafiklab kunde få SL att dela bara en lista med rutt riktningar i en enkel CSV (till exempel) och vi kunde göra resten av få det att fungera med befintlig GTFS fil.

  Låter det som en genomförbart idé?

 • Hej Andrey,

  Detta är en fråga som SL måste svara på.

  Samtrafiken planerar en annan lösning på Ert problem, men det kommer tidigast finnas på plats om drygt ett år (om den blir av).

  /Åke

  Team Trafiklab
 • Detta låter mycket intressant! Kan du dela lite av vad är planen?
  Kanske finns det en person i SL kan du rekommendera att fråga?

  Tack på förhand, Åke!

 • Hej!

  Tyvärr kan vi inte delge dig information om detta just nu. Vi återkommer när saker och ting är mer konkret.

  /Martin

  Team Trafiklab

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.