Examensarbete

Hej!

Jag arbetar nu med mitt examensarbete där jag undersöker hur man i ett dashboard kan presentera hur kollektivtrafiken påverkas av kriser.

Jag undrar om det är möjligt att få data på följande API'er:
-Antal inställda avgångar
-Antal försenade avgångar
-Antal resenärer alt biljettintäkter

Finns dessa på nationell nivå/regionalnivå/lokalnivå (kommun) samt finns realtidsdata på dessa? Annars hur ofta uppdateras dem?

Tack på förhand!

Med vänlig hälsning,
Hanna
Hanna Rundlöf

Kommentarer

• Hej Hanna,

Vi har data som innehåller information om inställda avgångar samt försenade avgångar. Denna data finns i GTFS-RT formatet i vår GTFS Regional Realtime dataset. Vi har sparat denna data sen februari 2020, så man kan även få ut historik för de sista två år. Det krävs dock lite berarbetning för att få ut de siffrorna du letar efter ur dessa data, vi har alltså ingen API som bara returnerar ett nummer med antalet inställda eller försenade avgångar.

Här finns ett fragment ur vår data, så att du kan se hur den ser ut:

I exemplet ovan finns det en tur som har 3 försenade avgångar, och som kommer fram för tidigt vid första hållplatsen. Denna data uppdateras var 15e sekund. Första ankomst har "uncertainty: 0" för att indikera att denna ankomst har observerats, de andra tider är prognoser. För att göra en korrekt beräkning av andelen försenade eller inställda avgångar måste man dock också kolla på den planerade data, som finns i våra GTFS Regional filer.

Antal resenärer alt biljettintäkter har vi ingen data på. Vi publicerar data från passagerareräkning men den finns bara tillgängligt för Skånetrafiken i dagsläget, och den har bara funnits i ett år.

Hoppas att detta hjälper dig vidare, hör av dig om du har till frågor.

Hälsningar,
    Bert

Bert på Trafiklab
  • Hej!

Tack för snabb återkoppling, det uppskattas!
    Kan man få ut data på försenade avgångar och inställda avgångar per plats/station?

Har jag förstått rätt så i 'real-time' finns inte alla operatörer men i 'Static data ' finns alla operatörer?

Går det att integrera datan och se dessa indikatorer på regional och nationell nivå?

Tack så jättemycket på förhand!

Med vänlig hälsning,
    Hanna
    Hanna Rundlöf
  • Hej Hanna,

Dataströmmerna är uppdelad per operatör, men man kan ju läsa en hel ström och filtrera på hållplats id. Hållplats-id:er pekar till hållplatser i de statiska GTFS Regional data. Där finns det hållplatslägen som tillhör en hållplats, så om man vill filtrera på en hållplats måste man se till att man filtrerar på alla hållplatslägen.

Det har du förstått rätt, realtidsdata finns inte för alla operatörer, men vi har statiska (planerade) data för alla.

I nuläget kan du alltid ta emot flera dataströmmar. Nackdelen är dock att olika operatörer använder olika id:er för samma hållplats, till exempel UL och SL har olika id:er för Stockholm Central.

Snart kommer vi släppa aggregerade dataflöden, så att man kan få all planerad data i en fil där vi redan har slagit ihop alla olika "Stockholm Central" till 1 hållplats. Detta ska inte förvirras med den äldre GTFS-flöden som vi har, GTFS Sverige 2, men kvalitén är mindre och det finns ingen realtidsdata för den.

Hälsningar,
    Bert
    Bert på Trafiklab
  • Tack så mycket!

Jag undrar om det är okej att jag tar med denna information i mitt examensarbete? Då en av mina delfrågor handlar om vart det finns öppen data som kan visualisera dessa indikatorer.

Med vänlig hälsning,
    Hanna Rundlöf
    Hanna Rundlöf
  • Hej Hanna,

Det är helt okej att du gör så. Lycka till med examensarbetet!