Definition av JourneyDirection och möjlig bugg i API:et

Hej!

Jag undrar över hur JourneyDirection är specad? Var kan jag läsa vad värde 1 och 2 innebär? Bordet stå t.ex. 1 = norrgående tur (i förhållande till T-centralen), 2 = södergående tur (i förhållande till T-centralen). Det står bara specat att 0 betyder okänd riktning.

Jag har tolkat det så att södergående turer (passerar söderut genom T-centralen) får värdet 2 och norrgående turer passerar norrut genom T-centralen) för värdet 1.

Detta stämmer bra för t.ex. t-bana Linje 13 Ropsten/Norsborg.
Detta stämmer inte för t.ex. blå buss Linje 1 Frihamnen/Stora Essingen där det är tvärtom mot förväntat. Stämmer detta eller borde svaret justeras så att turerna mot Frihamnen får värdet 1 i fältet JourneyDirection och värde 2 när turen går mot Stora Essingen?

Se bifogat json-svar med exempel.

mvh
/Hazze

Kommentarer

• Hej Hazze,

JourneyDirection-siffran betyder inte någon geografisk riktning. Det förekommer att olika linjer vid samma stopställe med samma destination har olika riktningssiffror. Riktningssiffran kan endast användas för att skilja på olika riktningar för en och samma linje.

Jag hoppar att det hjälper lite, säg till om jag kan göra någonting mer!

Hälsningar,
    Bert

(PS: glöm inte att säga vilken API du pratar om 😉 )
    Bert på Trafiklab
  • Hej Bert!

Tack för ditt svar!

Ja, det gällde API:et för "SL Realtidsinformation 4".

Det är inte helt orimligt att denna typ av API:er servar med data som är konsekvent så att man inte behöver känna till information om varje linje och därmed slipper specialprogrammera hanteringen av svaret beroende på vilken linje som avses. Det skulle vara både snyggt och praktiskt för alla som implementerar ert API.

Det skulle vara önskvärt i nästa version av API:et att man alltid får samma rikting (0 = okänt, 1 = norrgående och 2 = södergående i förhållande till T-centralen) oavsett trafikslag och linje.

Ha en fin kväll!

mvh
    /Hazze
  • Hej Hazze!

Vi passar på feedbacken till SL, så att de kan ta med det när de utvecklar uppdateringar eller nya api:er.

Hälsningar,
    Bert
    Bert på Trafiklab
  • Det är ett fint tänket, att ha alltid samma logik. Men det håller knappast.
    Ta t.ex. buss linjer 3, 4 och 6.
    Om man skriver dem norr till söder blir det:
    Linje 3: Karolinska till Sös
    Linje 4: Radiohuset till Gullmarsplan

Linje 6 går mer öst-väst. Men ena ändhållplats är Karolinska, som linje 3. Då kan man skriva:
    Linje 6: Karolinska till Ropsten

Om jag står vid St Eriksplan och vill till Tekniska, ska jag då åka linje 4 i riktning 2, eller linje 6 i riktning 1?
  • Hej Sylvain!

Det blir för Linje 6: Ropsten till Karolinska.

Att API:et inte specar det mer än att riktningen har ett värde som kan vara 1 eller 2, utan att ange vad 1 och 2 motsvarar, är inte bra API och kan alltså förbättras.

Det viktigaste är väl att man har ett konsekvent API med tydliga regler. Som det är nu så behöver man veta information om busslinjen för att veta riktningen eftersom den tydligen är satt olika för olika linjer, som i mitt exempel där det är ganska uppenbart att de mycket väl skulle kunna ha samma värden för samma riktning.

Ha en fin dag!

mvh
    /Hazze