Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Använding av API i kommersiellt syfte

Hej!
Jag undrar om det kostar att använda TrafikLabs API:er i kommersiellt syfte. Om ja, finns det möjlighet att betala en summa för att få nyttja TrafikLabs API:er. Hur ser prismodellen ungefär ut?
Måste källkoden man skrivit vara öppen för allmänheten om man vill utveckla med TrafikLabs API:er i kommersiellt syfte?

Tacksam för svar!

Mvh
Chi-Hao Poon

Kommentarer

 • Hej!
  Det finns ingen begränsning på att använda Trafiklabs API:er i kommersiellt syfte. Tanken bakom öppen trafikdata är att kollektivtrafik på något sätt exponeras, vilket i sin tur på sikt leder till mer kollektivt resande.
  Vid en ansökan om att bli uppgraderad till högre accessnivåer så görs en bedömning om nyttan kontra belastningen på servrarna. En tjänst till en enskild person uppgraderas till exempelvis inte, men kommer datan många till gagn så gör vi det. Vi väger inte in något i om det är kommersiellt eller inte.

  Begränsningarna bygger alltså helt på att systemen ska klara av lasten, därför finns det inte någon prismodell för att få mer access.
  I licensavtalen så finns en begränsning på att om datan ska användas till biljettförsäljning, så behövs det ett godkännande från API-ägaren först.

  Källkoden behöver inte alls vara öppen på något sätt. Det enda vi vill ha är en liten projektbeskrivning för att andra kan se och kanske få andra idéer. Samtidigt blir projektbeskrivningen en liten plats att marknadsföra er.

  Med vänlig hälsning
  Lars Löfquist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.