SL Transport, stop areas?

Jag försöker använda endpointarna /sites och /stop-points i SL Transport enligt https://www.trafiklab.se/api/trafiklab-apis/sl/transport/, men jag får inte ihop kopplingen mellan sites, stop areas, och stop points.

Enligt dokumentationen skall svaret från /sites innehålla stop areas, men i verkligheten finns det inte med några sådana, så det går inte att veta vilka stop areas som hör till en site. Svaret från /stop-points har med stop areas, men det finns ingen koppling till site.

I det gamla API:et fanns kopplingen mellan alla tre, vilket vi använder av oss i dagsläget. Som det verkar nu kommer vi inte kunna byta till det nya API:et.
Johan Carlberg

Kommentarer

• Hej Johan,

Vi har felanmält sites-endpointen till SL, förhoppningsvis kommer det ågärdas snabbt.

Hälsningar,
    Bert
    Bert på Trafiklab
  • Finns det någon prognos för när detta fel kommer att vara åtgärdat?
    Larske
  • Hej Johan och Larske,
    Från och med idag finns stop areas med i api-svaret, man måste dock lägga till en queryparameter "expand=true". Detta har inte hunnits dokumenteras på sidan än men ett exempel kan se ut såhär: https://transport.integration.sl.se/v1/sites?expand=true

Mvh
    Sofie
    Sofie på Trafiklab
  • Ah, till sist!
    Det där ser ut som att vi skall kunna använda.
    Johan Carlberg
  • Tack Sofie för snabbt svar. Den odokumenterade parametern "expand=true" verkar vara ett första steg på vägen, men..

* när jag använder den på endpoint /sites får jag som resultat för varje site ett attribut "stop_areas" som bara innehåller en lista med (ett eller flera) stopAreaId
    Exempel: För site "Hornstull" (id 9295) får jag listan [2531, 10649]

* när jag använder den på endpoint /stop-points får jag som resultat för varje stop-point ett objekt "stop_area" som verkar vara en "stopAreaReference". Det innehåller "id", "name" och "type".
    Exempel: För stop-point "Hjulsta" (id 3482) får jag objektet "stop-area": {"id": 3481, "name": "Hjulsta", "type": "METROSTN"}

Men var hittar jag alla andra attribut för en given stopArea till exempel listorna över de de sites, stops och entrancies som (enligt Schemas) finns i en stopArea med ett givet stopAreaId?
    Och slutligen, var hittar jag data, till exempel "lat" och "lon", om respektive stopAreaEntrance?
    Finns det någon odokumenterad endpoint för Stop Areas som levererar dessa data?

Hoppas att problembeskrivningen och frågan är begriplig.
    Larske
  • Hej Larske,
    Du har helt rätt och problembeskrivningen är tydlig men tyvärr så finns det ingen endpoint som levererar Stop Areas med informationen du eftersöker. Det är snarare dokumentationen som är fel och vi ska ta bort Schemat för Stop area då den inte finns att hämta.

Som ett alternativ för att få fram den här datan så skulle du kunna ladda ner GTFS Regional för SL och där kan du hitta all information i Stops-filen.

Mvh
    Sofie på Trafiklab
  • Tack för tipset om GFTS Regional för SL. Jag har tittat i "stops.txt" och de flesta fälten i den är rätt så självförklarande - utom "location_type". Det förekommer tre olika värden för "location_type"; 0, 1 och 2.
    Jag kan gissa att 0 är "busshållplats" eller "plattform"(?), 1 är "nåt sorts samlingsbegrepp" och 2 är "tunnelbaneentre".

Det vore bra att slippa gissa och därför är min fråga:
    Var finns förklaringarna/översättningarna till klartext för de olika värdena på "location_type" (0,1,2,...) i "stops.txt" och värden för andra fält i de olika filerna, till exempel "direction_id" (0,1,...) i "trips.txt"?
    Jag har tittat i "Static data specification", men de Schemas som finns där svarar inte på ovanstående fråga. Inte heller filen med tillägget "_extra" i filnamnet ger svar på frågan.

Förklaring till "route_type" som finns i "routes.txt" hittade jag under "Extended route types" i "Static data" (inte i "Static data specification" som hade känts naturligare).

Förklaring till "location_type" hittade jag efter mycket letande i kolumnen för "Troubleshooting tips" på sidan https://developers.google.com/transit/gtfs/guides/static-errors-warnings
    där det står att 0 = stop, 1 = station, 2 = entrance, 3 = generic node, 4 = boarding area,
    men det känns verkligen inte som om det är rätt plats för denna schema-information.

Larske
  • Hej Larske,
    Jo vi är tyvärr medvetna om att dokumentationen har brister och skulle kunna bli tydligare. Sidan du letar efter ligger iallafall här: https://www.trafiklab.se/docs/using-trafiklab-data/using-gtfs-files/static-gtfs-files/

För att hitta dit från gtfs-regional/static har vi länkat först till "using GTFS files":

Och från "Using GTFS Files" finns vidare en länk till "Static GTFS Files":

Alternativt finns GTFS dokumentationen även under Knowledge base och i sidomenyn under Using GTFS files.

Vi hoppas på att kunna få loss lite tid i sommar, då allt annat lugnat ner sig, för att kunna ta tag i dokumentationen och vi ska ha detta fall i åtanke!

Hoppas det hjälpte.

Mvh

Sofie på Trafiklab
  • Tack för hjälpen att hitta fram till den sidan, där fanns ju allt samlat på ett ställe. :-)
    Larske